Gunnar Forss 2022


Nils Gunnar Forssin muistoksi

Finnvacum Oy Ab:n omistaja ja pitkäaikainen toimitusjohtaja ja vielä eläkkeellä hallituksen puheenjohtajana toimivana on heinäkuun 5.7 2022 asti ja sitten 80-vuotiaana poistunut seurastamme.


Gunnar Forss liittyi Östnylands Ostsällskapetin / Itä-Uudenmaan Juustoseuran jäseneksi 1990-luvun lopussa. Hän on suhtautunut toimintaamme aktiivisena ja vieraanvaraisena ihmisenä. Hän piti aina ovensa auki keskustelut myyntiasioista ja kanssakäymisistä. Hän on menestynyt loistavasti pakkausalalla ja sai 2010 hienon diplomin ”THE STRONGEST IN FINLAND”. Tämä tarkoitti, että Finnvacumin liikevaihto 16 milj. euroa oli paras 45 vuoden aikana sekä yrityksen suuruuden- että sen voittotuloksen osalta. 

Gunnar Forss oli kotoisin Jepuasta Pohjanmaalla ja valmistui meijeristiksi Svenska Mejeriskolanista 1963. Jo kouluaikoina hänellä oli markkinointi veressään. Kun Saksan Dixie Unionin johtaja Herman kysyi Meijerikoulun rehtorilta, olisiko uusista meijeristeistä joku, josta voisi tulla pakkausalan myyjäksi. Rehtori vastasi: 
Gunnar on vahva markkinointiin, joskin hän ei ole sellainen meijeriopissa. Itse voin todeta, että Gunnar pakkausalan eksperttinä oppi tuntemaan juustojen ominaisuuksista paljon enemmän kuin meijerikoulun kursseilla. 


Gunnar sai työpaikan ja perusti jo 1965 Suomen Union-Verpackungs Ab ja 1983 Finnvacum Oy Ab, josta tänään on tullut johtava yritys juuston ja lihatuotteiden pakkaamisessa maassamme. Yrityksellä on myös tytäryhtiö Ruotsissa. 
Opin tuntemaan Gunnarin moneilla Keski-Euroopan matkoilla, jolloin kävimme pakkauskonefirmoilla, joista ostimme koneita juustojen leikkaukseen ja pakkaukseen. 

Paitsi Itävallan Bregenzissä kävimme myös Schweizin puolella, jossa Langrichenbachin kylässä lähellä Amrisvillin kaupunkia juustonveljeni Walter Klarerilla oli pieni ja tehokas emmentaljuustola. Keskustelujen jälkeen Gunnar tarjosi meille illallisen Amrisvillen yhdestä ravintolasta.


Kun Walter vaimonsa kanssa tuli Suomeen tutustuimme Finnvacumissa Östersundomin tehtaassa, jossa saimme tietoa Finnvacumin pakkauskoneiden isoista valikoimisista.


Pohjoismaissa Gunnarilla oli hyviä kontakteja paitsi Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa. Ja siihen aikaan Finnvacumilla oli myös osuus firmaan Venäjällä.
Nämä kontaktit osoittavat, että Gunnar oli vahva myyntijohtaja loistavien ominaisuuksiensa johdosta.

Gunnarin muistoa kunnioittaen


Bengt Wallén Caj Grundström ja monet juustoseuran jäsenet ja ystävät